ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
1. ပုဇြန္ ၁၅၀ ဂရမ္
2. ထမင္းႀကမ္း ၈၀ ဂရမ္-၁၀၀ ဂရမ္
3. ဆား ၁ ၁/၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
4. ဌက္ေပ်ာဖက္ ၄ ရြက္ (၁၀ x ၈ လကၼ )
5. ပလပ္စတစ္ အိပ္ သို႔မဟုတ္ wrapper
1. ပုဇြန္ ၁၅၀ ဂရမ္
2. ထမင္းႀကမ္း ၈၀ ဂရမ္-၁၀၀ ဂရမ္
3. ဆား ၁ ၁/၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
4. ဌက္ေပ်ာဖက္ ၄ ရြက္ (၁၀ x ၈ လကၼ )
5. ပလပ္စတစ္ အိပ္ သို႔မဟုတ္ wrapper
ၿပဳလုပ္နည္း
1. ပုဇြန္ကို အခြံခၽြတ္ပီး ေခါင္းၿဖဳတ္ပါတယ္။
1. ပုဇြန္ကို အခြံခၽြတ္ပီး ေခါင္းၿဖဳတ္ပါတယ္။
2. ေရနဲ႔ ၂ ၿပန္ေလာက္ေဆးပီး ေရစစ္ပါတယ္။ ေရေဆးတဲ႔ အခါ ပုဇြန္ဆီေတြ လံုး၀ ေၿပာင္စင္သြားရပါမယ္၊
ဆားႀကမ္းနဲ႔ (Kosher salt) ၂ မိနစ္ေလာက္ နာနာ နယ္ပီးရင္ စက္ထဲမွာ ညက္ပီး စီးလာေအာင္ ႀကိတ္ပါတယ္။
ဆားႀကမ္းနဲ႔ (Kosher salt) ၂ မိနစ္ေလာက္ နာနာ နယ္ပီးရင္ စက္ထဲမွာ ညက္ပီး စီးလာေအာင္ ႀကိတ္ပါတယ္။
3. ႀကိတ္ထားတဲ႔ ပုဇြန္ကို ခပ္မာမာ ခ်က္ထားတဲ႔ ထမင္းႀကမ္းနဲ႔ နယ္ ေပးတယ္၊
ပလပ္စတစ္အိပ္ အသစ္ထဲ ေလမခိုေအာင္ ဖိသိပ္ထည္႔ပီး သြားႀကားထိုးတံနဲ႔ အိပ္ကို အေပါက္ေဖာက္ေပးထားတယ္။
ပလပ္စတစ္အိပ္ရဲ႔ အၿပင္ဘက္ကေန ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႔ ၃-၄ ထပ္ေလာက္ တင္းတင္းႀကပ္ႀကပ္ထုတ္ပီး နွီး
သို႔မဟုတ္ သားရည္ပင္နဲ႔ တင္းတင္းႀကပ္ႀကပ္ စီးပါတယ္၊
ပလပ္စတစ္အိပ္ အသစ္ထဲ ေလမခိုေအာင္ ဖိသိပ္ထည္႔ပီး သြားႀကားထိုးတံနဲ႔ အိပ္ကို အေပါက္ေဖာက္ေပးထားတယ္။
ပလပ္စတစ္အိပ္ရဲ႔ အၿပင္ဘက္ကေန ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႔ ၃-၄ ထပ္ေလာက္ တင္းတင္းႀကပ္ႀကပ္ထုတ္ပီး နွီး
သို႔မဟုတ္ သားရည္ပင္နဲ႔ တင္းတင္းႀကပ္ႀကပ္ စီးပါတယ္၊
4. ပုဇြန္ထုတ္ကို ေလးတဲ႔ အရာနဲ႔ဖိထားလိုက္တယ္၊ ေႏြးပီး ေၿခာက္ေသြ႔ သန္႔ရွင္းတဲ႔ေနရာမွာ ထားတယ္၊
အခ်ဥ္ေပါက္လာတဲ႔ အခါ ထမင္းေတြ ေႀကသြားပီး အရည္ ထြက္လာတယ္၊
ဖိထားတာေႀကာင္႔ ေရေတြ စစ္ထြက္သြားေတာ႔ မာမာေလးၿဖစ္လာမယ္၊
အခ်ဥ္ေပါက္လာတဲ႔ အခါ ထမင္းေတြ ေႀကသြားပီး အရည္ ထြက္လာတယ္၊
ဖိထားတာေႀကာင္႔ ေရေတြ စစ္ထြက္သြားေတာ႔ မာမာေလးၿဖစ္လာမယ္၊
5. အခန္း အပူခ်ိန္ ၈၀ ကေန ၉၀ ံ F ရိွရင္ ၃ ရက္ေလာက္ဆိုအခ်ဥ္ေပါက္ပါပီ၊
ခ်က္ၿခင္း မစားေသးရင္ အခ်ဥ္စူးမသြားေအာင္ ေ၇ခဲေသတၱာထဲ ထည္႔ သိမ္းပါ။
သိေစခ်င္တာေလးေတြ…ခ်က္ၿခင္း မစားေသးရင္ အခ်ဥ္စူးမသြားေအာင္ ေ၇ခဲေသတၱာထဲ ထည္႔ သိမ္းပါ။
သန္႔သန႔္ရွင္းရွင္း မကိုင္တြယ္ရင္..
အသံုးၿပဳတဲ႔ ပစၥည္းေတြ မသန္႔ရင္..
အခ်ဥ္မေပါက္ဘဲ မိႈတက္သြားတာ၊
ပုတ္သြားတာမ်ိဳးၿဖစ္တတ္ပါတယ္။
iodine ပါတဲ႔ ဆားကို မသံုးရပါ။
Chaw Su's Food Friends
သဘာဝ ပုဇြန္ခ်ဥ္
သဘာဝ ပုဇြန္ခ်ဥ္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
သဘာဝ ပုဇြန္ခ်ဥ္
သဘာဝ ပုဇြန္ခ်ဥ္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ေခါင္းျဖဳတ္ၿပီး အခြံမခြါထားေသာ ပုဇြန္ဆိတ္ – 250 g
2. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (သို႕) ၁ ဇြန္းခြဲ
3. မေပ်ာ့လြန္း၊ မမာလြန္းေသာ
ခ်က္ထားသည့္ (သို႕) ေပါင္းထားသည့္
ေကာက္ညင္း – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
2. ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (သို႕) ၁ ဇြန္းခြဲ
3. မေပ်ာ့လြန္း၊ မမာလြန္းေသာ
ခ်က္ထားသည့္ (သို႕) ေပါင္းထားသည့္
ေကာက္ညင္း – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
4. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ေခါင္းျဖဳတ္ၿပီး အခြံမခြါထားေသာ ပုဇြန္ဆိတ္ေလးမ်ား ကို
ေရေဆး၊ ေရစစ္ၿပီးလွ်င္ tissue towel မ်ားျဖင့္
ဖြဖြေလးဖိကာ ေရတတ္ႏိုင္သမွ်ေျခာက္ေအာင္လုပ္ထားပါ။
(ေရေျခာက္ဖို႕လိုပါတယ္။)
ေရေဆး၊ ေရစစ္ၿပီးလွ်င္ tissue towel မ်ားျဖင့္
ဖြဖြေလးဖိကာ ေရတတ္ႏိုင္သမွ်ေျခာက္ေအာင္လုပ္ထားပါ။
(ေရေျခာက္ဖို႕လိုပါတယ္။)
ပုဇြန္မ်ားေရေျခာက္လွ်င္ ေကာက္ညင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္
ဆားကိုထည့္ကာ အိၿပီးေစးလာေအာင္
ေရေဆးၿပီးေျခာက္ေအာင္သုပ္ထားေသာ လက္ျဖင့္
၇ မိနစ္ခန္႔ ဖိဆုပ္ၿပီး နာနာနယ္ေပးပါ။
(ေစးေစးေလးျဖစ္ဖို႕ေျပာသလို နယ္ေပးဖို႕ လိုပါတယ္ရွင္။)
ဆားကိုထည့္ကာ အိၿပီးေစးလာေအာင္
ေရေဆးၿပီးေျခာက္ေအာင္သုပ္ထားေသာ လက္ျဖင့္
၇ မိနစ္ခန္႔ ဖိဆုပ္ၿပီး နာနာနယ္ေပးပါ။
(ေစးေစးေလးျဖစ္ဖို႕ေျပာသလို နယ္ေပးဖို႕ လိုပါတယ္ရွင္။)
အိၿပီးစီးလာလွ်င္ သန္႕ျပန္ေသာ ပလတ္စတစ္ဗူးထဲ ဖိၿပီးထည့္ကာ
အဖံုးလံုေအာင္ဖံုးၿပီး အခန္းအပူရိွန္အမ်ားဆံုးေနရာျဖစ္ေသာ
မီးဖိုေခ်ာင္ထဲတြင္ ၃ ရက္ထားပါ။ (ေနပူမလွမ္းပါနွင့္။)
အဖံုးလံုေအာင္ဖံုးၿပီး အခန္းအပူရိွန္အမ်ားဆံုးေနရာျဖစ္ေသာ
မီးဖိုေခ်ာင္ထဲတြင္ ၃ ရက္ထားပါ။ (ေနပူမလွမ္းပါနွင့္။)
တစ္ရက္ျပည့္ၿပီးေနာက္ အေရာင္စေျပာင္းကာ၊
အရည္အနည္းငယ္ ထြက္လာပါမယ္။
အရည္အနည္းငယ္ ထြက္လာပါမယ္။
၃ ရက္ေျမာက္ေန႕မွာေတာ့ အနွံ႕ေမႊးလာတဲ့
ပုဇြန္ခ်ဥ္ေလးေတြထဲမွ ထြက္လာေသာ အရည္အနည္းငယ္ကို
ဇြန္းျဖင့္ဖိ၍ သြန္ပစ္ၿပီး ၾကိဳက္နွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
(ခ်က္ခ်င္းမစားႏိူင္ေသးလွ်င္ အရည္သြန္ၿပီးေနာက္
အဖံုး ဖံုးကာ ေရခဲေသတၱာထဲ ၅ ရက္ခန္႕ သိမ္းထားႏိူင္ပါတယ္။)
ရာသီဥတု အပူအေအးေပၚမူတည္ၿပီး ရက္အတိုးအေလွ်ာ့ရိွပါတယ္။ပုဇြန္ခ်ဥ္ေလးေတြထဲမွ ထြက္လာေသာ အရည္အနည္းငယ္ကို
ဇြန္းျဖင့္ဖိ၍ သြန္ပစ္ၿပီး ၾကိဳက္နွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
(ခ်က္ခ်င္းမစားႏိူင္ေသးလွ်င္ အရည္သြန္ၿပီးေနာက္
အဖံုး ဖံုးကာ ေရခဲေသတၱာထဲ ၅ ရက္ခန္႕ သိမ္းထားႏိူင္ပါတယ္။)
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Excellent- Foods Corner
by Moe Wai
ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္း
----------------------
by Moe Wai
ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္း
----------------------
ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္ဖို႔အတြက္ အခြံပါးၿပီး ခ်ိဳတဲ့ white prawn ကို ၀ယ္ပါတယ္။
က်မကေတာ့ ပုဇြန္ေခါင္းကို အကုန္မျဖဳတ္ပစ္ပဲ
ေခါင္းထိပ္က အခၽြန္ေတြ အမွ်င္ေတြကို
ကတ္ေက်းနဲ႔ ညႇပ္ပစ္လိုက္ပါတယ္။
ပုဇြန္ေတြ အားလံုး ေခါင္းထိပ္ ညႇပ္ပီးသြားရင္
ခဏေလာက္ ေရစစ္ထားလိုက္ပါတယ္။
က်မကေတာ့ ပုဇြန္ေခါင္းကို အကုန္မျဖဳတ္ပစ္ပဲ
ေခါင္းထိပ္က အခၽြန္ေတြ အမွ်င္ေတြကို
ကတ္ေက်းနဲ႔ ညႇပ္ပစ္လိုက္ပါတယ္။
ပုဇြန္ေတြ အားလံုး ေခါင္းထိပ္ ညႇပ္ပီးသြားရင္
ခဏေလာက္ ေရစစ္ထားလိုက္ပါတယ္။
ပုဇြန္ တစ္ကီလို (၆၀ သားေလာက္) ကို
ဆန္တစ္ဗူးစာ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းနဲ႔
ဆား စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲေလာက္နဲ႔ ေရာနယ္တာပါပဲ။
နယ္ရင္းနဲ႔ ပုဇြန္ေခါင္းထဲက ပုဇြန္ဆီေတြနဲ႔
ထမင္းနဲ႔ ထိေတြ႔သြားတဲ့အနံ႔ေလးက ေတာ္ေတာ္ ေမႊးတာပါ။
ပုဇြန္လဲ မေက်ရေအာင္ ဆုပ္ ဆုပ္ၿပီး နယ္ပါတယ္။
နယ္ၿပီးသြားရင္ သိပ္မယ့္အိုးထဲ ခပ္သိပ္သိပ္ေလး ထည့္။
က်မကေတာ့ ရွိတဲ့ ပလတ္စတစ္ပုလင္းထဲ ထည့္ပါတယ္။
ထည့္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ကၽြတ္ကၽြတ္အိတ္အသန္႔ေတြကို
အေပၚကေန ထိုးသိပ္ထည့္လိုက္တာပါပဲ။
ဆန္တစ္ဗူးစာ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းနဲ႔
ဆား စတီးဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲေလာက္နဲ႔ ေရာနယ္တာပါပဲ။
နယ္ရင္းနဲ႔ ပုဇြန္ေခါင္းထဲက ပုဇြန္ဆီေတြနဲ႔
ထမင္းနဲ႔ ထိေတြ႔သြားတဲ့အနံ႔ေလးက ေတာ္ေတာ္ ေမႊးတာပါ။
ပုဇြန္လဲ မေက်ရေအာင္ ဆုပ္ ဆုပ္ၿပီး နယ္ပါတယ္။
နယ္ၿပီးသြားရင္ သိပ္မယ့္အိုးထဲ ခပ္သိပ္သိပ္ေလး ထည့္။
က်မကေတာ့ ရွိတဲ့ ပလတ္စတစ္ပုလင္းထဲ ထည့္ပါတယ္။
ထည့္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ကၽြတ္ကၽြတ္အိတ္အသန္႔ေတြကို
အေပၚကေန ထိုးသိပ္ထည့္လိုက္တာပါပဲ။
ေနာက္ ကၽြတ္ကၽြတ္အိတ္ေတြအေပၚကေန
ပုလင္းအ၀နားမွာ တခါသံုး ၀ါးတူကို
ခ်ိဳးထည့္ၿပီး ဂုပ္ႏွိပ္လိုက္တာပါ။
ေနာက္ေန႔ေလာက္ဆိုရင္ နယ္ထားတဲ့
ထမင္းနဲ႔ ပုဇြန္ေတြကေန အရည္ေလးေတြ
စထြက္လာပါမယ္။
အဲဒီအခ်ိန္ေလာက္က်ရင္ ပုလင္းကို ေအာက္ကေန
စကာေလး ဇလံုေလးခံၿပီး ေမွာက္ထားလိုက္တာပါပဲ။
အရည္ေတြက တစိမ့္စိမ့္ က်ေနေပမယ့္ပုလင္းအ၀နားမွာ တခါသံုး ၀ါးတူကို
ခ်ိဳးထည့္ၿပီး ဂုပ္ႏွိပ္လိုက္တာပါ။
ေနာက္ေန႔ေလာက္ဆိုရင္ နယ္ထားတဲ့
ထမင္းနဲ႔ ပုဇြန္ေတြကေန အရည္ေလးေတြ
စထြက္လာပါမယ္။
အဲဒီအခ်ိန္ေလာက္က်ရင္ ပုလင္းကို ေအာက္ကေန
စကာေလး ဇလံုေလးခံၿပီး ေမွာက္ထားလိုက္တာပါပဲ။
ကၽြတ္ကၽြတ္အိတ္ေတြ ခံထားၿပီး
၀ါးတူနဲ႔လဲ ပိတ္ထားတာမို႔ နယ္ထားတာေတြ မထြက္က်ပါဘူး။
၂ ရက္ေလာက္ဆို စ ခ်ဥ္ပါၿပီ။
အျပင္မွာ ၃ ရက္နဲ႔အထက္ ရက္ၾကာၾကာ ထားမိရင္
အခ်ဥ္စူးၿပီး အနံ႔ကလဲ ကေစာ္နံ႔ ေပါက္တတ္ပါတယ္။
က်မကေတာ့ ၂ ရက္ေလာက္ စခ်ဥ္ၿပီဆိုတာနဲ႔
ေရခဲေသတၱာထဲ (ေရခဲခန္း မဟုတ္) ထည့္ထားလိုက္ပါတယ္။
အေအးဓာတ္နဲ႔ အခ်ဥ္ကို ထိန္းထားေတာ့
ရက္ၾကာလဲ ကြာလတီ မေျပာင္းပါဘူး။
ထမင္းကအပူလား၊ အေအးလားဆိုေတာ့
အရမ္းအပူႀကီးနဲ႔ မလုပ္ပါဘူး။
ကိုင္သာရံု ခပ္ေႏြးေႏြးနဲ႔လဲ ရပါတယ္။
ထမင္းၾကမ္း၊ ထမင္းေအးနဲ႔လဲ လုပ္လို႔ရ။
===
ႀကိဳက္ရာ ငါးႀကီး ငါးေသး ငဖယ္ ပုဇြန္ထုတ္ ပုဇြန္ေက်ာ့
အခ်ဥ္တည္နည္း အကုန္လုပ္နည္းတူတူပဲ
ငါးႀကီးရင္ သင့္ေလွ်ာ္ေအာင္တုံးေပးပါ။ ။